Lesz-e jövőjük? - kiöregedett kedvenc járműveink

Az oldal megújult formában itt tekinthető meg!

 

Régi magyar hajók:

Számos régi hajó van Magyarországon, amelyek megőrzésre érdemesek, de jelenleg a pusztulás fenyegeti őket, vagy valahol félreállítva várják leendő tulajdonosukat. Ezen az oldalon két ilyen hajót mutatok be:

Buda:

A jelenleg 346. számú állóhajóként jegyzett Buda 1937-ben épült meg az újpesti hajógyárban. 1944-től 1947-ig Ausztriában talált menedéket, így túlélte a háborús pusztítást. 1968-ig áruszállítóként tevékenykedett, majd iskolahajóvá építették át. 1978-tól már nem végzett áruszállítást, kizárólag iskolahajóként szolgált. 1988-ban került sor a leállítására, és állóhajóvá minősítését követően a Fővám térnél kötötték ki, ahol a szárnyashajók bázisául szolgált egészen 2010-ig. Ezt követően az újpesti öbölbe vontatták, ahol arra vár, hogy sorsa megnyugtató módon rendeződjön. Megmentését célul tűzte ki maga elé a TIT Hajózástörténeti Egyesület, melyről bővebben itt lehet olvasni.

Buda hajó

Egykor szebb napokat látott a Buda iskolahajó (Fotó: www.indafoto.hu/tit-hmhe)

 

Beloiannisz (Balaton):

A balatoni flotta zászlóshajója volt ötven éven keresztül. 1952-ben épült a balatonfüredi hajógyárban. Először a Balatoni Hajózási Vállalat, majd 1955-től a MAHART üzemeltette. 1990-ben kapta a Balaton nevet. 1999-től a Balatoni Hajózási Rt. vette át a teljes balatoni flottával együtt. 2003-ban leállították, fenéklemeze és bordázata teljesen tönkrement. Azóta várja sorsát. Egyes tervek szerint  múzeumot vagy éttermet akarnak belőle kialakítani. 2006-ban visszakapta eredeti nevét. Nagyon jó lenne, ha a Balaton egykor legnagyobb hajója újra közlekedhetne, talán ennek is eljön az ideje, és ismét a tó egyik dísze lehet ez a nagy múltú hajó.

                            Beloiannisz

A  Beloiannisz fénykorában, 1969-ben

Napjainkban Siófokon tárolják a Balatoni Hajózási Zrt. telepén.

Beloiannsiz SiófokonA

Beloiannisz Siófokon 2009. augusztus 27-én

 

Forrás: www.hajoregiszter.hu, fotók: www.balatonihajok.hu, www.mahosz.hu, saját fotó (Beloiannisz Siófokon)

 

Flattr this

vissza a címoldalra

 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


sarmasi-zoli.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!